Igazából minden alapvető tápanyagot tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége van (zsír, fehérje, szénhidrát), mégsem mondhatjuk rá, hogy húúú, de diétás és egészséges. Pedig a natúr húsok, saláták és párolt zöldségek mellett igazi felüdülést jelent egy tányér laktató gulyásleves. Amennyiben elhagyjuk a hatalmas szelet fehér kenyeret, és nem eszünk utána kakaós palacsintát, akkor tulajdonképpen nem is olyan hizlaló.
Hozzávalók:
80 dkg marha gulyáshús (tarja, lapocka vagy lábszár vegyesen)
1 1/2 fej vöröshagyma
1 dl napraforgó olaj
6 db közepes sárgarépa
2 db petrezselyem gyökér
8 db közepes burgonya
só
2 teáskanál fűszerpaprika
őrölt kömény
Csipetkéhez:
2 db tojás
liszt
só
Egy nagyobb fazékban az olajat felhevítjük, majd rádobjuk a megtisztított, felkockázott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. A marhahúst szintén kockára vágjuk, az is mehet az edénybe. Megsózzuk, meghintjük fűszerpaprikával és őrölt köménnyel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Miután felforrt, takarékra vesszük a lángot, és legalább 2 órán keresztül főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, hasábokra vágjuk, és akkor rakjuk a levesbe, amikor a hús már puhulni kezd. A zöldségekkel együtt újabb egy órát főzzük, majd az utolsó fél órában a kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk. Összesen kb. 3,5-4 órát főzzük.
Mielőtt nekifognánk a csipetke készítésének, ellenőrizzünk minden hozzávalót, hogy kellően megpuhult-e, valamint az ízesítést is teszteljük le. A tészta készítéséhez üssük fel a két tojást, sózzuk meg, majd annyi lisztet tegyünk bele, hogy a galuska tésztájánál némileg keményebb legyen. Kanalazzuk egy nagyobb vágódeszkára, simítsuk el, majd késsel vágjunk apró darabokat a levesbe. Forraljuk további 5 percig. Forrón tálaljuk.
A legjobb, hogy ezt a 28 napos diéta alatt is ehetjük!